Ruim een jaar geleden introduceerde Google een nieuw zoekalgoritme. Dit algoritme, dat de ranking in Google bepaalt, zorgde ervoor dat bedrijven zonder “mobielvriendelijke website” veel slechter te vinden werden. Ondertussen is ruim 50% van de Nederlandse zoekopdrachten mobiel. De kans is groot dat Google binnenkort dit algoritme wederom aanpast en dat bedrijven zonder mobielvriendelijke website helemaal niet meer te vinden zijn via mobiele devices. Reden genoeg om een mobielvriendelijke website te hebben, zou je zeggen?

Definitie
Wanneer spreken we nou eigenlijk van een mobielvriendelijke website? Kort samengevat kun je stellen dat wanneer een website zonder extra moeite goed te lezen is op een mobiel device, deze mobielvriendelijk is. De knoppen zijn groot genoeg en je hoeft hierbij niet in te zoomen. Een website die alleen schaalt, is ook niet mobielvriendelijk. Je kunt makkelijk testen of jouw website mobielvriendelijk is met dit tooltje van Google.

Onderzoek
Op basis van een populatie van ruim 800.000 websites en 95% zekerheid, zijn 384 websites random geanalyseerd met als onderzoeksvraag “Hoeveel websites in Nederland zijn ondertussen mobielvriendelijk?”

grafiekmobielvriendelijk

Slechts 43% mobielvriendelijk!
Na uitvoerige analyse kunnen we concluderen dat slechts 43% van de Nederlandse websites mobielvriendelijk is. Oftewel 57% van de Nederlandse websites is niet of nauwelijks te vinden via een mobiel device.